Groendak aanleggen in Temse?


Vraag gratis offertes aan en vind een dakspecialist bij jou in de buurt!


Gratis - Vrijblijvend

Groendak Temse

Steeds meer mensen zien de voordelen van een groendak in Temse. Door je dak te bekleden met beplanting zoals mossen, vetplanten of zelfs struiken en bloemen draag je bij aan een beter milieu. Bovendien profiteer je van een uitstekende isolatie en een levensduur tot wel 60 jaar! Benieuwd naar de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende dakwerkers in jouw regio. Vergelijk de prijzen en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je meer over het plaatsen van een groendak: wat is dit eigenlijk en waarom zou je kiezen voor groendak? Je leest hier meer over de kosten en de mogelijkheden en krijgt bovendien handige tips om te besparen op de kosten!


Dakspecialist gezocht?

Vind een specialist uit jouw regio.

Gratis offertes ontvangen!

Ontvang een gratis offerte met een scherpe prijs.

Bespaar op de kosten!

Start je offerteaanvraag en bespaar op de kosten!Wat is een groendak?

Een groendak is een dakoppervlak, bedekt met begroeiing. Voor het aanleggen van groendaken kun je gebruik maken van verschillende soorten begroeiing zoals planten, kruiden of grassen. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een daktuin met struiken, planten en bomen.

Een groendak wordt vaak geplaatst op platte daken, maar het is ook mogelijk om bij een hellend dak te kiezen voor beplanting als dakbedekking.

Groendaken in Temse hebben verschillende voordelen. Het isoleert uitstekend en heeft een langere levensduur van wel 60 jaar! Het verhoogt het rendement van zonnepanelen en creëert bovendien een goede waardevermeerdering van het pand. Daarnaast heeft het grote voordelen voor het milieu. Vraag gratis offertes aan voor persoonlijk advies.


groendak dakbedekking mos


Wat kost een groendak aanleggen in Temse?

Wat kost het aanleggen van een groendak? De kosten voor een extensief groendak liggen rond de €45,- tot €100,- per m². Stel dat je een dak van 25 m² wilt bedekken met een extensief dak, dan ligt de totaalprijs rond de €1.125,- tot €2.500,-.

Een intensief dak is duurder om aan te leggen: de kosten liggen rond de €120,- tot €200,- per m². De totaalprijs bij een dak van 25 m² is in dat geval ongeveer €3.000,- tot €5.000,-. Dit heeft onder meer te maken met het verstevigen van de dakconstructie.

Let op: dit is nog exclusief de onderlaag. Hiervoor moet je een geschikte dakbedekking kiezen. EPDM is wortelbestendig en wordt daarom vaak gebruikt. Dit kost je rond de €40,- tot €50,- per m². Voor een precieze prijsindicatie vraag je gratis offertes aan.

Prijzen groendak: 2024

Soort dak Prijs per m² (incl. btw en montage) Levensduur
Extensief groendak €45 – €100 60 jaar
Intensief groendak €120 – €200 60 jaar
Nieuwe onderlaag (EPDM) €40 – €50 in combinatie met groendak 60 jaar

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.


Besparen op de kosten van een groendak in Temse?

Vind een dakwerker in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!


Extensief of intensief groendak?

We kunnen groendaken onderscheiden in een extensief of intensief groendak. Extensief houdt in dat het dak onderhoudsarm is: en dus geschikt voor iedereen. Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. Het soort beplanting heeft meer onderhoud nodig om mooi te blijven groeien.

Hieronder gaan we in op de verschillen en voordelen van een extensief of intensief groendak.Extensief groendak: onderhoudsarm en gemakkelijk

De meeste mensen kiezen voor een extensief groendak. Extensieve groendaken hebben als voordeel dat het relatief weinig onderhoud vereist. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van planten die weinig aandacht nodig hebben, zoals sedumplanten, gras of kruiden.

Kies je voor een extensief groendak, houdt er dan rekening mee dat het nauwelijks beloopbaar is. Wil je liever de sfeer van een daktuin, dan is een intensief dak een betere optie. Een voordeel hiervan is dat het een stuk lichter in gewicht is, en daardoor ook goedkoper.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een extensief dak:

 • Het is toepasbaar voor een helling van 1 tot 45 graden.
 • De dikte is minder dan 20 centimeter.
 • Het gewicht ligt tussen de 40 tot 110 kg/m².
 • Je hebt geen vergunning nodig.
 • Het vereist weinig onderhoud.

Intensief groendak: tuin op de hoogte

Een andere optie is een intensief groendak. Deze daken worden ook wel daktuinen genoemd, en lijken meer op de tuin die je ook op de grond hebt. Ze worden bedekt met verschillende soorten begroeiing, van planten en struiken tot zelfs hele bomen. Hierdoor zijn er wel een paar factoren om rekening mee te houden.

Allereerst is het gewicht van een intensief dak een stuk hoger: rond de 200 kg oer vierkante meter. Niet elk dak kan dit gewicht zomaar dragen, waardoor vaak een aangepaste dakconstructie nodig is. Voor de aanleg moet je dus ook een bouwkundige inschakelen, zodat de draagkracht gecontroleerd kan worden. Ook vereist een intensief dak meer onderhoud: hierdoor is het een goede keuze voor iedereen met groene vingers.

 

Semi-intensief groendak: mooie balans

Het is ook mogelijk te kiezen voor een semi-intensief groendak. Dit is een mooie balans tussen extensief en intensief. Bij de aanleg wordt gebruik gemaakt van hoge bufferplaten en een dikkere substraatlaag. Hierdoor zijn de mogelijkheden van de beplanting een stuk groter.

Het gewicht van een semi-intensief dak begint vanaf 175 kg/m². Qua beplanting kun je denken aan onderhoudsvriendelijke mossen, grassen en planten.


sedum dak


 

Dit zijn de verschillende soorten groendaken in Temse?

Binnen de intensieve en extensieve groendaken in Temse zijn er verschillende mogelijkheden. Hoewel veel mensen kiezen voor een sedumdak, is ook een kruidendak of grasdak een optie!

Hieronder lees je meer over verschillende soorten groendaken. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste groendak? Twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan! 

Sedumdak

Als je een groendak tegenkomt, dan gaat het in de meeste gevallen om een sedumdak. Dit is het goedkoopste en onderhoudsvriendelijkste dak dat je kunt kiezen. De opbouw van het groendak bestaat uit een dunne laag aarde of substraat van 3 tot 8 centimeter. Hier bovenop groeien verschillende soorten vetplanten. Afhankelijk van het soort vetplanten dat je gebruikt voor je sedumdak, kan het zijn dat de kleuren per seizoen veranderen. Dit ziet er prachtig uit en geeft een unieke sfeer aan je woning.

De grootste voordelen:

 • Een (mos) sedumdak is praktisch onderhoudsvrij.
 • Het is de goedkoopste en lichtste optie.
 • Door kleurenverschillen krijgt je huis een unieke uitstraling.

 

Kruidendak

Kruiden vereisen een rijkere voedingsbodem, daarom wordt er gebruik gemaakt van een dikkere laag substraat van minimaal 8 centimeter. Het gewicht van een kruidendak ligt daardoor rond de 150 kg/m². Mede hierdoor is de aanleg van een kruidendak iets duurder dan een standaard sedumdak.

Het voordeel van een kruidendak, is dat de kruiden zorgen voor meer variatie op het dak. Hierdoor levert het een grotere bijdrage aan de biodiversiteit.

 

Vraag gratis offertes aan en vind een professionele dakwerker in de buurt.

 

 

Grasdak

Een alternatief is het plaatsen van een grasdak. Zoals de naam al doet vermoeden, bedek je het dakoppervlak hierbij met grassen. Er zijn verschillende grassoorten die je hiervoor kunt gebruiken. Het voordeel hiervan is dat ze bijdragen aan een uitstekende isolatie. Het heeft maar weinig onderhoud nodig: we raden aan om het grasdak eens elke twee jaar te maaien, om wildgroei te voorkomen.

 

Opbouw groendak: uit welke lagen bestaat een daktuin?

Een groendak aanleggen in Temse besteed je best uit aan een dakwerker ervaren met groendaken. De opbouw hiervan van onder naar boven is als volgt:

 1. Beschermende en vochthoudende laag: op het dakoppervlak wordt eerst een beschermdoek van een synthetische stof aangebracht, om beschadigingen te voorkomen en het gewicht evenredig te verdelen.
 2. Drainage, filter en wateropslag: hier bovenop plaatst de vakman een waterbufferende drainageplaat. Deze draineert overtollig regenwater en zorgt zo voor een waterreserve voor de drogere dagen.
 3. Filter: hierna wordt een filter geplaatst, bestaand uit rotsbestendig polyproyleen.
 4. Substraatlaag: deze is samengesteld op basis van minerale fracties en groencompost. De hoogte is afhankelijk van het soort beplanting, maar ligt gemiddeld rond de 6 centimeter.
 5. Vegetatielaag: dit is de laag met beplanting, zoals mos, vetplanten, grassen of kruiden.

Groendaken in Temse tegen de laagste prijs!

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!


Eenlagig, tweelagig of drielagig groendak?

Heb jij interesse in een groendak? Dan moet je onder meer kiezen uit een eenlagig, tweelagig of drielagig groendak. Hieronder leggen we uit wat het verschil is. Weet je niet zeker welke optie de beste keuze is, twijfel dan niet en laat je adviseren door een vakman: start nu je gratis offerteaanvraag!

Eenlagig system: goedkoop, maar steeds minder toegepast

Een eenlagig systeem houdt in dat de dakwerker een mineraal substraat aanlegt op de beschermlaag. Dit systeem is relatief eenvoudig en snel en daarom ook goedkoop aan te leggen. Te veel regenwater wordt snel gedraineerd maar er is geen waterreserve aanwezig. Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor de bewatering in drogere periodes.

Hoewel deze methode goedkoop is, wordt deze steeds minder toegepast. Dit komt omdat de afwatering niet ideaal is. Bovendien is er een eenlagig systeem niet de meest milieuvriendelijke optie.

Tweelagig systeem: gulden middenweg?

Bij een tweelagig systeem wordt aan aparte drainagelaag aangebracht. Deze bestaat uit speciale drainageplaten of mineralen. De afwatering is bij dit systeem al een stuk beter. Bovenop de drainage plaatst de vakman bovendien een filter, wat zorgt voor een betere bewatering van je planten. Toch moet je ook bij dit systeem rekening houden met droge periodes. In die tijd van het jaar is het belangrijk om het dak alsnog goed te wateren.

Drielagig systeem: meest degelijke systeem

In veel gevallen is een drielagig systeem de beste en milieuvriendelijkste optie. Deze bestaat uit een substraatlaag, drainagelaag en een regenwaterreservoir. Het reservoir vangt overtollig water op en geeft dit aan de planten. Hierdoor hoef je het dak zelf niet verder te bewateren. Ook heeft dit een goede invloed op het wooncomfort, omdat een drielagig systeem zorgt voor de beste isolatie.


grasdak


Groendak aanleggen in Temse: hoe gaat de aannemer te werk?

Een groendak aanleggen in Temse is niet iets dat je eenvoudig zelf kan doen. Ook zijn niet alle dakwerkers ervaren in het plaatsen van groendaken, daarom raden we je aan op zoek te gaan naar een expert: hiervoor kun je onze gratis offerteservice gebruiken.

Zo gaat een vakman te werk bij de aanleg:

 • Voorbereidende werkzaamheden: dit bestaat uit het proper maken van het dakoppervlak. Hij verwijdert al het vuil, stof en andere materialen. Ook controleert hij de dakbedekking op beschadigingen, scheuren en andere problemen. Deze worden hersteld voordat het groendak wordt geplaatst.
 • Beschermfolie aanbrengen: deze zorgt ervoor dat de wortels het dakbedekking niet beschadigen en dat er geen lekkages ontstaan. De vakman zorgt voor overlap in de verschillende stroken zodat het hele dak goed bedekt is.
 • Drainagelaag plaatsen: bij een twee- of drielagig systeem wordt daarna de drainageplaat geplaatst. De vakman maakt de platen op maat en zorgt ervoor dat het hele dak bedekt is.
 • Substraatlaag aanbrengen: hier bovenop volgt de substraatlaag. Daar worden straks de planten, mossen of grassen in aangebracht.
 • Groendak plaatsen: tot slot worden de planten aangebracht in de subtraatlaag. Afhankelijk van het soort dak dat je kiest wordt er ook wel gebruik gemaakt van groendaktegels. Deze zijn snel en eenvoudig aan te brengen, waardoor je goedkoper uit bent.

 

Voordelen van een groendak

Wat zijn nu de grootste voordelen en nadelen van een groendak? Het plaatsen van een daktuin in Temse heeft een aantal belangrijke voordelen: voor je huis en je portemonnee én voor het milieu. Het draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt bovendien voor een uitstekende isolatie.

Dit zijn de grootste voordelen op een rij:

 • Een groendak absorbeert regenwater, wat de afvoer naar het riool vertraagt. Hierdoor blijft onder meer het grondwaterniveau op peil.
 • De beplanting filtert fijnstof uit de lucht en draagt hiermee bij aan luchtzuivering.
 • Groendaken verhogen het rendement van de zonnepanelen.
 • Het draagt bij aan een betere isolatie, zowel op het gebied van warmte als op geluid. Zo heb je binnen minder last van omgevingsgeluid en bespaar je op je energiekosten.
 • Het verhoogt de biodiversiteit: de planten en sedums bevorderen namelijk de leefomgeving van vogels en insecten en vlinders.

Heeft een groendak ook nadelen?

Natuurlijk kunnen er ook nadelen aan een groendak zitten. Zo bestaat er altijd de kans dat er onkruid groeit op je groendak. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je dak onderhoud nodig hebt om er netjes uit te zien. Dit komt meestal voor bij daktuinen maar kan ook bij een extensief groendak voorkomen.


sedumdak


De nadelen van een daktuin of groendak:

 • Het trekt de aandacht van vogels en andere dieren die op zoek zijn naar insecten of iets anders eetbaars.
 • Als er een lekkage ontstaat is deze lastiger op te sporen en de reparatie is een stuk duurder.
 • De aanschaf en plaatsing van groendaken is relatief duur in vergelijking met andere soorten dakbedekkingen.

 

Onderhoud van een groendak of daktuin in Temse

Hoeveel onderhoud een ecologisch dak nodig heeft, hangt af van het soort groendak en het type beplanting dat je hebt. Je kunt ervoor kiezen om het onderhoud zelf uit te voeren, maar als je zeker wilt zijn dat het dakoppervlak er netjes en verzorgd uit blijft zien dan is het slim om een vakman in te huren. Hiervoor is vaak ook een onderhoudscontract af te sluiten, zodat je dak het hele jaar netjes onderhouden wordt.

Wat voor onderhoud moet uitgevoerd worden?

Tijdens de herfst is het belangrijk om bladeren te verwijderen. Doe je dit niet, dan verstikken je planten in de winter. Om ervoor te zorgen dat je tuin er netjes uit ziet moet je structureel onkruid verwijderen. Dit komt het vaakst voor bij een volledige daktuin, maar kan ook bij een eenvoudig groen dak voorkomen. Om de groei te bevorderen is het aan te raden om het dak eens per jaar te bemesten. Heb je dode planten? Vervang deze dan zo snel mogelijk.

Daarnaast checkt de vakman ook regelmatig of de regenwaterafvoer goed werkt. Bij beplanting kan het voorkomen dat bladeren deze verstoppen.

 

Groendak op schuin dak en plat dak: kan het allebei?

Groendaken in Temse komen vooral voor op platte daken, maar het is ook zeker mogelijk om te kiezen voor een groendak. Bij een hellingsgraad van 5 tot 45 graden is een groen dak in Temse zeker een optie.

Wel is het aan te raden om bij de aanleg van een groendak op een hellend dak een aannemer in te schakelen. Deze maakt een speciaal ontwerp en zorgt ervoor dat het zo wordt aangelegd dat het risico op afschuiven voorkomen wordt. Dit wordt onder meer gedaan met speciale afschuifbeveiliging.

Bij een hellend dak wordt vooral gekozen voor sedumdaken of kruidendaken. Afhankelijk van je dak en de dakconstructie is een daktuin eventueel mogelijk: bespreek dit met je aannemer om te kijken of dit in jouw geval ook een optie is.


Interesse in een daktuin in Temse?

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes ontvangen


Premie voor een groendak in Temse: is dat mogelijk?

Als je een groendak wilt laten aanleggen, kan het voorkomen dat je in aanmerking komt voor een premie. Een premie voor een groendak in Temse houdt in dat je een deel van de kosten weer terugkrijgt. Hoe hoog de premie is, hangt af van de situatie en de premie zelf. De meeste premies die worden uitgekeerd zijn plaatselijke premies. Of jij in aanmerking komt voor een plaatselijke premie, kun je eenvoudig checken via premiezoeker.be.

Zo kom je in de stad Antwerpen in aanmerking voor een premie van €15,- per m² voor extensieve groendaken en €30,- per m² voor intensieve groendaken. De premie wordt uitgekeerd voor maximaal 65 m². Meer hierover lees je op de website van premiezoeker.

Overkoepelende renovatiepremie 2024

Kies je voor een groendak en moet daarvoor de draagstructuur aangepast worden? Voor deze werkzaamheden kom je ook in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Ook het leggen van de geschikte dakbedekking (zoals epdm) komt in aanmerking voor de renovatiepremie. Het groendak zelf komt helaas niet in aanmerking.

 

Bespaartips voor een groendak aanleggen

Wil jij een groendak aan laten leggen zonder te veel geld uit te geven? Lees dan de praktische bespaartips hieronder. Zo weet je zeker dat je kiest voor een groendak dat bij je past tegen de laagste prijs. Hulp nodig van een vakman? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

1. Neem een groendak aannemer uit Temse

Het is altijd slim om een groendak aannemer uit Temse in te schakelen. Elke dakwerker brengt voorrijkosten in rekening. Wanneer je kiest voor een vakman in je eigen omgeving, houd je deze voorrijkosten zo laag mogelijk en bespaar je uiteindelijk op de totaalprijs. Hoe korter de afstand tussen het bedrijf en je woning, des te lager de voorrijkosten.

2. Vraag premies aan

Kijk of je in aanmerking komt voor een premie voor je groendak. Dit houdt in dat je een deel van de kosten weer terugkrijgt van de overheid. Je komt mogelijk in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Ook kan het zijn dat je gemeente een plaatselijke premie aanbiedt. De hoogte hiervan verschilt per locatie.

3. Denk goed na over het soort groendak dat je wilt hebben

De materiaalkosten hebben een grote invloed op de kosten. Denk daarom goed na over het soort groendak. Vind je een daktuin in Temse echt de enige optie, of kun je met een sedumdak hetzelfde gevoel creëren: dit maakt een groot verschil in kosten!


groendak


Groendak in Temse aanleggen? Vergelijk gratis offertes

Heb jij interesse in een groendak? Je draagt bij aan een beter milieu en zorgt ervoor dat je dak uitstekend isoleert: zo bespaar je op de energiekosten! Heb je ook zonnepanelen? Goed nieuws, want groendaken verhogen het rendement van zonnepanelen. Wil jij weten wat het kost om een groendak aan te leggen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van meerdere dakwerkers in je regio. Vergelijk de verschillende bedrijven en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totale prijs! Je hoeft je geen zorgen te maken, want je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!


Gratis offertes aanvragen


Meest recente opdrachten

Groendak plaatsen Sint-Niklaas
Extensief groendak in Geraardsbergen
Onderhoud groendak Gent
Voordelig groendak Beveren
Eenlagig groendak Roeselare
Aannemer groendak Lokeren
Groendak aanleggen Oudenaarde
Tweelagig groendak Aalst
Intensief groendak Ninove
Daktuin Evergem