Extensief groendak

Als je een dak op je huis of bedrijfspand hebt, kun je ervoor kiezen om het te bedekken met planten. Dit heet een groendak en er zijn twee soorten: intensief en extensief. In dit artikel gaan we het hebben over een extensief groendak.

Wat is een extensief groendak?

Een extensief groendak is een dakbedekking met een dunne laag substraat en lage vegetatie. De vegetatie is meestal vetplanten, kruiden en grassen die weinig onderhoud nodig hebben en weinig water nodig hebben. Extensieve groendaken hebben een substraatlaag van 5-15 cm en worden voornamelijk gebruikt op platte of licht hellende daken.

Voordelen van een extensief groendak

Milieubaten

Extensieve groendaken hebben vele milieubaten. Ze dragen bij aan de biodiversiteit door het creëren van een habitat voor vogels en insecten. Ook filteren ze vervuiling uit de lucht en verminderen ze de koolstofdioxideconcentratie in de atmosfeer.

Economische Baten

Een extensief groendak verhoogt de waarde van een woning of bedrijfspand en verlengt de levensduur van het dakmateriaal. Daarnaast bespaar je op je energierekening omdat het dak de temperatuur van het gebouw reguleert, waardoor de airconditioning minder hoeft te werken.

Sociale Baten

Extensieve groendaken hebben ook sociale baten. Ze verbeteren de leefbaarheid in stedelijke gebieden door de esthetische waarde en ze hebben een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen.

Soorten planten geschikt voor een extensief groendak

Planten die geschikt zijn voor extensieve groendaken zijn planten die goed bestand zijn tegen droge omstandigheden en weinig voedingsstoffen nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn vetplanten, kruiden en grassen.

Installatie van een extensief groendak

Voorbereiding van het dak

Voordat het groendak geïnstalleerd kan worden, moet het dak voorbereid worden. Het dak moet volledig schoon en vrij van obstakels zijn. De dakbedekking moet in goede staat zijn en de juiste helling hebben om waterafvoer te garanderen.

Installatieproces

Het substraat wordt op het dak geplaatst en gelijkmatig verdeeld. Vervolgens worden de planten geplant en de wortels in het substraat gedrukt. Het is belangrijk om de planten te kiezen die geschikt zijn voor de locatie van het gebouw en het klimaat. Daarnaast is het belangrijk om het irrigatiesysteem te installeren om ervoor te zorgen dat de planten voldoende water krijgen.

Onderhoud van een extensief groendak

Extensieve groendaken hebben weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om het dak regelmatig te controleren. Verwijder onkruid en bladeren die zich ophopen en controleer de waterafvoer om te voorkomen dat het dak te nat wordt.

Veelvoorkomende problemen met een extensief groendak

Hoewel extensieve groendaken weinig onderhoud nodig hebben, kunnen er nog steeds problemen ontstaan. Enkele veelvoorkomende problemen zijn lekkages, een tekort aan water, en het groeien van ongewenste planten. Het is belangrijk om deze problemen snel op te lossen om schade aan het dak te voorkomen.

Conclusie

Een extensief groendak biedt vele voordelen voor zowel het milieu als de eigenaar van het gebouw. Het kan de waarde van het gebouw verhogen, energie besparen, en een positieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Door het kiezen van de juiste planten en het regelmatig controleren van het dak, kan een extensief groendak jarenlang meegaan.

FAQs

Zijn extensieve groendaken duur?

  • Hoewel de installatiekosten van een extensief groendak hoger kunnen zijn dan een traditioneel dak, kan het op de lange termijn geld besparen op energierekeningen en reparatiekosten.

Welke planten zijn geschikt voor een extensief groendak?

  • Planten die goed bestand zijn tegen droogte en weinig voedingsstoffen nodig hebben, zoals vetplanten, kruiden en grassen.

Kan ik een extensief groendak op mijn bestaande dak installeren?

  • Ja, maar het is belangrijk om het dak goed voor te bereiden en het irrigatiesysteem te installeren om ervoor te zorgen dat de planten voldoende water krijgen.

Hoe vaak moet ik mijn extensief groendak onderhouden?

  • Extensieve groendaken hebben weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om het dak regelmatig te controleren en onkruid en bladeren te verwijderen.

Wat zijn enkele voordelen van een extensief groendak?

  • Enkele voordelen zijn het verhogen van de waarde van het gebouw, het besparen van energie en het verbeteren van de leefbaarheid in stedelijke gebieden.